Tuesday, June 5, 2012

Σβήσε επιτέλους το φως! Μέρα Περιβάλλοντος σήμερα...

 
της Ηρώς Κουνάδη

Σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο, κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το κουμπάκι και όχι από το τηλεκοντρόλ, βγάζουμε τον φορτιστή από την πρίζα όταν γεμίζει η μπαταρία του κινητού. Ο μέσος "δυτικός" κάτοικος του πλανήτη Γη θα μπορούσε να απαγγείλει αυτές τις συμβουλές ακόμη και υπνωτισμένος, τόσα εκατομμύρια φορές τις έχει διαβάσει. Γιατί, λοιπόν, η τρύπα του όζοντος συνεχίζει να μεγαλώνει, οι πάγοι εξακολουθούν να λιώνουν και τα εγκαύματα γίνονται όλο και πιο κόκκινα κάθε καλοκαίρι;
Απλό: Γιατί δεν τις εφαρμόζουμε.
Άβολη αλήθεια, όπως θα το έθετε και ο Αλ Γκορ. 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, που γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον πλανήτη, ξαναθυμόμαστε τις παλιές και συγκεντρώνουμε νέες συμβουλές, γιατί αν η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, δεν μπορεί, κάποια μακρινή συγγένεια θα την έχει και με την εφαρμογή.

Ακριβό μου… ρεύμα
Ναι, ξέρουμε, έχετε βαρεθεί να το διαβάζετε, πόσοι όμως μπορείτε να ορκιστείτε με το χέρι στην καρδιά ότι όντως το κάνετε; Πάμε, λοιπόν, μια φορά ακόμα: Σβήνετε πάντα τα φώτα που δε χρειάζεστε αναμμένα, διότι πέραν της κατανάλωσης ενέργειας –που κοστίζει τόσο στο περιβάλλον όσο και στο λογαριασμό της ΔΕΗ– προκαλούν και φωτορύπανση, ήτοι φωτεινούς όγκους πάνω από τις πόλεις, που ενοχλούν το οικοσύστημα –ιδίως τα πουλιά.

Βγάζετε φορτιστές και λοιπές συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε –αυτό σημαίνει αμέσως μόλις το κινητό/ laptop φορτίσει. Μην αφήνετε τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, υπολογιστές και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές στο standby –ήτοι μην τα κλείνετε από το τηλεκοντρόλ, αλλά από το κουμπί της συσκευής. Ναι, θα το γράψουμε κι αυτό ένα εκατομμύριο φορές, μέχρι να σταματήσουμε να βλέπουμε προδοτικά κόκκινα φωτάκια στις τηλεοράσεις κάθε ελληνικού σπιτιού.

Μαγειρεύετε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα. Κλείστε τον φούρνο δέκα λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο –το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο.

Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, πάντα στα οικονομικά προγράμματα και σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη θερμοκρασία. Η συντριπτική πλειοψηφία των απορρυπαντικών είναι ειδικά μελετημένα για να είναι αποτελεσματικά στους 30 βαθμούς Κελσίου. Αρκετά επιβαρύνετε το περιβάλλον με τα χημικά τους –μην προσθέτετε έξτρα πόντους στο κακό κάρμα σας και με επιπλέον κατανάλωση ενέργειας για να ζεστάνετε το νερό. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε το στεγνωτήρα ρούχων του πλυντηρίου. Ξοδεύει περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλη συσκευή μέσα στο σπίτι.

Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και αφήστε το ζεστό φαγητό να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Και με τους δύο τρόπους εξοικονομείτε ενέργεια. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά απόψυξη στα παλαιού τύπου ψυγεία.

Ελπίζουμε πως το έχετε ήδη κάνει, αλλά το υπενθυμίζουμε σε περίπτωση που το ξεχάσατε: Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) χαμηλής κατανάλωσης.
Πηγή: in2life

No comments:

Post a Comment