Tuesday, May 29, 2012

ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

Αυτό που ακολουθεί ... μου το στείλανε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου και επειδή μου άρεσε, το μοιράζομαι μαζί σας! Και γω έχω πάθος με τα βιβλιοπωλεία. Αν περνώ απέξω ... και χωρίς να θέλω να ψωνίσω, θα μπω - εκτός αν βιάζομαι. Στο εξωτερικό επίσης, μαζί με τα μουσεία, τις γκαλερί, τις πλατείες και τα άλλα αξιοθέατα... οπωσδήποτε επισκέπτομαι αρκετά βιβλιοπωλεία και χαρτοπωλεία... (και για να είμαι ειλικρινής... σπάνια φεύγω χωρίς να αγοράσω κάτι)...


Ωραίο πράγμα τα βιβλία, 
όλα μαζί, ε;;;; Λαχταριστό!!!
Μια δεύτερη δουλειά, λοιπόν, που θα ήθελα να κάνω είναι να εργάζομαι σε καλό βιβλιοπωλείο (με χιλιάδες τίτλους, γωνιές ανάγνωσης και εσωτερικό καφενείο). Αυτά.
Απολαύστε τώρα το κειμενάκι που κάποιος άγνωστος έγραψε και κάνει το γύρο των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων μας...
"Είναι ωραία τα βιβλιοπωλεία. Περνάς καλά μέσα σ αυτά. Ειδικά τα μεγάλα που έχουν και χώρους για διάβασμα και ζεστό καφέ είναι το καλύτερο μου. Σε όποια χώρα και να πας, οτι γλώσσα κι αν μιλάνε, θα βρείς ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται την μαγεία των βιβλίων. Το μόνο που αλλάζει είναι τα γράμματα. Τα συναισθήματα και οι εικόνες που σου δημιουργουν είναι παντού τα ίδια. Ακόμα κι οι μυρωδιές των βιβλίων είναι πάντα οι ίδιες. Για να βρεις όμως το βιβλίο που θα σε ταξιδέψει πρέπει πρώτα να χαθείς ώρες στα ράφια κάποιου βιβλιωπολείου. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν είσαι στο σωστό μέρος. 
Σε μέρη δηλαδή σαν κι αυτά:
01church0602
Μια υπέροχη Δομινικανή εκκλησία που έχει μετατραπεί σε ένα βιβλιοπωλείο γεμάτο ηρεμία με το όνομα  Selexyz Bookstore στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.
03bookaries0602
The Bookabar Bookshop στη Ρώμη γεμάτο βιβλία για την τέχη.
04bookaries0602
Το Plurar Bookshop στη Μπρατισλάβα με βιβλία ακόμα και στις σκάλες του.
05bookaries0602
Το θεικό νεο-γκόθικ Livralia Lello στην Πορτογαλία με την επιβλητική ξύλινη σκάλα του ακριβώς στο κέντρο του.
06bookaries0602
07bookaries0602
Το Cook & Book στις Βρυξέλλες με την υπέροχη ατμόσφαιρα και τα βιβλία στο ταβάνι.
08bookaries0602
Υπάρχει μαγεία στον αέρα του Bookworm, του βιβλιοπωλείου στο Πεκίνο όπου τα βιβλία είναι όλα στα  αγγλικά.
09bookaries0602
10bookaries0602
Το Librería El Ateneo Grand Splendid στο Μπουένος Άιρες. Ένα βιβλιοπωλείο στημένο μέσα σε ένα θέατρο του 1920 με άψογη αισθητική. Τα θεωρεία του χρησιμοποιούνται ως αναγνωστήρια κι είναι ένα αξιοθέατο για τους τουρίστες.
11bookaries0602
12bookaries0602
Το Poplar Kid’s Repyblic στο Πεκίνο. Αν δεν αγαπήσει μέσα σε αυτό το παιδί τα βιβλία δεν θα τα αγαπήσει πουθενά.
 
13vila20602
Tο Livraria Ria Da Vila στο Σάο Πάολο. Μοιάζει ολοκληρωτικά καλυμένο με βιβλία. Σαν να μην έχει τοίχους, αλλά μόνο βιβλία.
 
14mexico0602
Τo Cafebreria El Pendulo στο Μεξικό για αυτούς που αγαπούν την αίσθηση του διαβάσματος στην αυλή τους. Τι ωραίο βιβλιοπωλείο!
 
15shakes0602
Αν αγαπάς τις ντάνες των βιβλίων, το ένα πάνω από το άλλο σε ατέλειωτες σειρές , τη μυρωδιά παλιών βιβλίων, αυτό είναι το βιβλιοπωλείο σου. Τo Shakespeare & Company στο Παρίσι με τα τόσα πολλά βιβλία που αν ψάξεις καλά σίγουρα θα βρεις θησαυρούς.
 
16atlantis0602
Το ελληνικό Αtlantis Books στη Σαντορίνη.Μικρό αλλά με άλλο αέρα.
 
17barts0602
Το Bart’s Book στην Καλιφόρνια! Ένα σπίτι που έγινε βιβλιοπωλείο και στην αυλή του μπορείς να διβάσεις όσο θέλεις.Η μαγεία του δεν φαίνεται στη φωτογραφία, γιατί πέρα από το διάβασμα απολαμβάνεις και τη θέα.
 
18cors0602
19cors0602
Το Corso Como στο Μιλάνο με βιβλία για την τέχνη και το design.
 
20barter0602
21barter0602
To Barter Books στη Αγγλία. Ένα απο τα μεγαλύτερα second hand βιβλιοπωλεία.
 
22abc0602
Το American Book Center στο Άμστερνταμ με έναν αληθινό κορμό δέντρου και μια τεράστια βιβλιοθήκη να ξεκινάει απο αυτόν.
 
23something0602
Το VVG Something στη Ταιβάν. Μικρό και απλό, τόσο που σε κάνει να νιώθεις πως είσαι στο σπίτι του παππού σου που είναι και βιβλιοφάγος.
 
24portugal0602
Στη Λισσαβόνα το  Ler Devagar. Από το ταβάνι ένα ιπτάμενο ποδήλατο κάνει τις βόλτες του πάνω από τα τόσα βιβλία..."

 Μετά από όλα αυτά τα βιβλία που είδαμε στις φωτογραφίες,
μου έρχεται να κλείσω ΤΩΡΑ τον υπολογιστή και να τρέξω
στο κομοδίνο μου, που με περιμένει το βιβλιαράκι μου,
για την καθιερωμένη μας "καληνύχτα"...
Καληνύχτα σας, λοιπόν.

Όνειρα γλυκά,
βιβλιοταξιδευτά!

Το ποδήλατο - Κώστας Μακεδόνας

                                                Ένα αγαπημένο τραγούδι, με ωραίο βίντεο κλιπ... που ταιριάζει με τους ποδηλάτες μας στον κεντρικό διάδρομο του σχολείου.
Το αφιερώνω με πολλή αγάπη στην αγαπημένη συνάδελφο Σταυρούλα, με την υπόσχεση να γράψουμε αυτούς τους ωραίους στίχους πάνω από τα ποδήλατα... μα μόλις τελειώσουμε με τον Αϊνστάιν...  ο οποίος έχει τον ατελείωτο... ο καημένος!!!!!

Monday, May 28, 2012

Schooltube - οι έφηβοι ζωντανά στην ΕΤ1!

                                                    
 
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΤ1 

Πιστεύουν οι σημερινοί 15χρονοι στο Θεό; Είναι ευτυχισμένοι; Ερωτευμένοι; Τους αρέσει το σχολείο; Ποιο είναι το αγαπημένο τους μάθημα; Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται πριν κοιμηθούν; Πώς φαντάζονται τον εαυτό τους σε δέκα χρόνια; Είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους; Θα σπουδάσουν αυτό που αγαπάνε ή αυτό που θα τους εξασφαλίσει εργασία; Τι θα ήθελαν να αλλάξουν στον εαυτό τους;
Το Schooltube είναι η πρώτη τηλεοπτική απόπειρα να καταγραφεί η ζωή των εφήβων σε όλη την Ελλάδα από τους ίδιους. Κάθε εβδομάδα η εκπομπή μας ξεναγεί σε ένα τόπο της Ελλάδας και γίνεται το άμεσο κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές. Χωρίς παρουσιαστή, οι ίδιοι οι μαθητές κατευθύνουν τις κάμερες, πολλές φορές τις χειρίζονται οι ίδιοι, για να μας συστήσουν μια πραγματικότητα που σύντομα θα είναι πολύ ορατή, αλλά προς το παρόν κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην ελληνική τηλεόραση. Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, ειλικρίνεια, αλλά και αναπάντεχη οξυδέρκεια, έφηβοι σε όλη την Ελλάδα, από την Κέρκυρα και τη συνοριακή λίμνη Δοϊράνη, μέχρι τα Κύθηρα και το Πήλιο, μας δείχνουν το μέρος όπου ζούνε, το σχολείο τους, το δωμάτιό τους, το πρωινό τους ξύπνημα, τις πλάκες τους, τις ανησυχίες τους, τις κρυψώνες τους. Κάνουν την κριτική τους στους μεγάλους, ονειρεύονται, προσγειώνονται στην πραγματικότητα, παίζουν, καρδιοχτυπούν, ελπίζουν. Και αποδεικνύουν ότι η εφηβική Ελλάδα ενηλικιώνεται δυνατά!
Παράλληλα με την εκπομπή, η σελίδα στο Facebook, School-Tube θα διατηρεί ανοιχτή την επικοινωνία με μαθητές σε όλη την Ελλάδα και θα είναι από μόνος τους ένας διαδραστικός τόπος συζήτησης και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων για οτιδήποτε αφορά τους σημερινούς εφήβους.
Πηγή: tvradioert
 
Δεν είναι πολύ ωραία ιδέαααα;;;
Τι λέτε; Ψήνεστε να δείτε μία εκπομπούλα; 
Πατήστε το link:

Από πού κατεβαίνουν οι καλές ιδέες...οέο;

                                              Ένα βιντεάκι ενδιαφέρον, σχετικά με τις ιδέες,
τον χρόνο που χρειάζονται να εκκολαφθούν,
την αξία της ανταλλαγής σκέψεων με άλλους,
το μοίρασμα που τελικά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά!

Υ.Γ. Αν προσέξετε... ο Αρχιμήδης είναι πάλι παρών!
Καλά... αυτό το "Εύρηκα" τελικά βρίσκεται οπουδήποτε μιλάει κάποιος για ιδέες!!!!

Saturday, May 26, 2012

Ονειροπολήστε, το χρειάζεται ο εγκέφαλος!!

Τόπο στα ... όνειρα!!!!
Η ονειροπόληση δεν είναι χασομέρι, υποστηρίζουν πρόσφατες ψυχολογικές έρευνες. Το να έχει κανείς το μυαλό του «αλλού», το να «αφαιρείται» από ό,τι πρέπει να κάνει, το να ονειρεύεται με ανοιχτά τα μάτια θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους ως αυταπόδεικτο και ανησυχητικό σημάδι απόκλισης από τη φυσιολογική συμπεριφορά, ως σοβαρό μειονέκτημα που οφείλεται σε κάποια εγγενή αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία συνήθως εκδηλώνεται ως έλλειψη διανοητικής πειθαρχίας.
Μια ευρύτατα διαδεδομένη προκατάληψη, η οποία, δυστυχώς, καλλιεργείται συχνά και από ειδικούς επιστήμονες. Ο Φρόιντ, για παράδειγμα, αναπαράγοντας άκριτα τις κοινωνικές προκαταλήψεις και επιταγές της εποχής του, θεωρούσε τους ονειροπόλους άτομα με παιδαριώδη προσωπικότητα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις ως νευρωτικούς, ενώ και σε πολλά εγχειρίδια ψυχολογίας ο ρεμβασμός παρουσιαζόταν ως μια άκρως ανησυχητική συμπεριφορά, η οποία μπορεί και να υποδήλωνε την ύπαρξη κάποιας ψύχωσης.
Νέες μελέτες όμως έρχονται να ανατρέψουν αυτήν την τόσο βαθιά ριζωμένη όσο και εσφαλμένη αντίληψη, διαπιστώνοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι -και όχι μόνο μία μικρή μερίδα «φευγάτων» ατόμων- έχουν λίγο-πολύ μια φυσική προδιάθεση και ανάγκη να ονειροπολούν.
Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η ονειροπόληση δεν αποτελεί καθόλου μια «αντιπαραγωγική» διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας ο νους αδρανεί και πέφτει σε ένα σκοτεινό και αδιέξοδο ψυχικό τούνελ. Αντίθετα, είναι μια ζωτικής σημασίας νοητική τεχνική αποφόρτισης της συσσωρευμένης έντασης, χάρη στην οποία ευνοείται η δημιουργικότητα.

Ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη να ξεφεύγει!
 
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών περιγράφονται σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «New York Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Jonathan Schooler και ο Jonathan Smallwood, δύο διακεκριμένοι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν από κοινού να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι ονειροπολούν, υποστηρίζουν ότι η πρόσκαιρη απόσπαση της προσοχής και η προσωρινή «φυγή» μέσω της ονειροφαντασίας από την εργασία στην οποία επιδιδόμαστε αποτελούν ένα είδος εγκεφαλικής «ανάπαυλας», η οποία διασφαλίζει τη νοητική μας ισορροπία σε καταστάσεις έντονης νοητικής προσπάθειας. «Οταν είμαστε ξύπνιοι, περνάμε το ένα τρίτο του χρόνου μας σκεπτόμενοι άλλα πράγματα από αυτά που κάνουμε. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει το 75% του συνολικού χρόνου που αφιερώνουμε σε μια εργασία. Για παράδειγμα, όταν οδηγούμε σε έναν άδειο εθνικό δρόμο ή όταν είμαστε ακινητοποιημένοι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αν δεν είχαμε την ικανότητα να “δραπετεύουμε” από τέτοιου είδους ανιαρές δραστηριότητες, η ζωή μας θα ήταν αφόρητη. Η εκτροπή της προσοχής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πραγματική λύτρωση», σημειώνει ο Smallwood.
Αλλά αυτή η ικανότητα του εγκεφάλου μας να ξεγλιστρά από το παρόν και να μεταφέρεται είτε στο παρελθόν είτε και σε καταστάσεις τελείως επίπλαστες, θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να έχει ευνοήσει και να ευνοεί εξελικτικά το είδος μας, σύμφωνα με τη μελέτη ενός άλλου ψυχολόγου, του Eric Klinger, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Οταν κάποιος είναι απασχολημένος αποκλειστικά με μία εργασία, η ικανότητα να σκέφτεται για λίγο και άλλα πράγματα αφήνει ανοιχτό το πεδίο σε μια ευρεία γκάμα στόχων. Λειτουργεί επομένως σαν ένα είδος μηχανισμού ασφαλείας, που προστατεύει τους υπόλοιπους στόχους του ατόμου από τον κίνδυνο να χαθούν», γράφει ο Klinger στο βιβλίο του «Εγχειρίδιο φαντασίας και νοητικής προσομοίωσης» (Handbook of Imagination and Mental Simulation).

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως μέσα στον εγκέφαλό μας όταν ο νους μας «δραπετεύει» την ώρα που πλένουμε τα πιάτα, περπατάμε στο δρόμο, ακούμε μουσική, διαβάζουμε ένα βιβλίο, βλέπουμε μια ταινία; Η παρακολούθηση του εγκεφάλου εν δράσει, με τη βοήθεια της λειτουργικής τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού (fMRI), είχε οδηγήσει κάποιους νευροεπιστήμονες στο ακραίο συμπέρασμα ότι όταν ονειροπολούμε είναι ενεργό το λεγόμενο «αποθεματικό εγκεφαλικό δίκτυο» (default network), ενώ όταν ασχολούμαστε με κάτι συγκεκριμένο ενεργοποιείται το λεγόμενο «εκτελεστικό εγκεφαλικό δίκτυο» (executive network) που παράγει τις εντολές δράσης.
Πιο πρόσφατες έρευνες όμως έδειξαν ότι σε μερικά επεισόδια ονειροπόλησης τα δύο αυτά θεωρούμενα ως «αλληλοαποκλειόμενα» εγκεφαλικά δίκτυα ήταν εξίσου ενεργά. Και μάλιστα η νευρωνική ενεργοποίηση και στα δύο δίκτυα ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι ονειροπολούσαν! Αυτό, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Kalina Christoff, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, σημαίνει ότι η νοητική κατάσταση της ονειροπόλησης όσο λιγότερο συνειδητή είναι τόσο πιο έντονη γίνεται. Επίσης, υποδηλώνει ότι αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν «νοητική περιπλάνηση» (mind wandering) ή «σκέψη μη σχετιζόμενη με μια ανειλημμένη εργασία» (task unrelated thinking) ίσως να δημιουργεί μια μοναδική νοητική κατάσταση, η οποία ενδεχομένως επιτρέπει σε νευρωνικά δίκτυα που θεωρούνται «αντίπαλα» να συνεργάζονται.

Μια διαφορετική, αλλά συμπληρωματική ερμηνεία

Ο Schooler και ο Smallwood δίνουν μια άλλη ερμηνεία στο εντυπωσιακό αυτό εύρημα. Υποστηρίζουν ότι και τα δύο δίκτυα εργάζονται για να διεκπεραιώνουν στόχους διαφορετικούς από τους άμεσους. Μόνο έτσι εξηγείται, υποστηρίζουν, γιατί πολλοί άνθρωποι που έχουν την τάση να ρεμβάζουν είναι συχνά και περισσότερο δημιουργικοί!!!!! Και μάλιστα όσο λιγότερο απαιτητικός είναι ο άμεσος στόχος που πρέπει να διεκπεραιώσουν τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια που έχουν να αφήσουν τη σκέψη τους να «πετάξει».
Μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, καλλιτεχνικά αριστουργήματα, φιλοσοφικές θεωρίες, όλα αυτά θα ήταν ανύπαρκτα αν στερούμασταν την ικανότητα της πρόσκαιρης και συχνά στοχευμένης «φυγής» από την πραγματικότητα μέσω της φαντασίας!!!!
«Για να γίνει κανείς δημιουργικός, 
πρέπει να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο να περιπλανηθεί»,

μας υπενθυμίζει ο Schooler. «Θα πρέπει όμως επίσης να είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή που θα αναφωνήσει “Εύρηκα!” και να επιστρέψει στην πραγματικότητα για να την αλλάξει. Αν ο Αρχιμήδης είχε εξακολουθήσει να μουλιάζει στην μπανιέρα του, σήμερα η αρχή που καθορίζει την άνωση που δέχεται ένα σώμα βυθισμένο στο νερό δεν θα έφερε το όνομά του».
                           Σωστός... έτσι; 
Πηγή: quality net 
Y.Γ. Προσέξατε ότι πάλι αναφέρονται στον αγαπημένο μου Αρχιμήδη

Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Ο άνθρωπος ήταν genius!!!!

Friday, May 25, 2012

Διαδικτυακή Δίκη του Σωκράτη 2.411 χρόνια μετά

Τεράστια είναι η ανταπόκριση του κοινού στην «Δίκη του Σωκράτη» που θα επαναληφθεί 2.500 χρόνια μετά, στις 25 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και οι παρευρισκόμενοι στη δίκη θα παρακολουθήσουν διακεκριμένους δικαστές και νομικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά την αθωότητα ή την ενοχή του μεγάλου φιλοσόφου.

Για την τύχη του Σωκράτη θα αποφασίσει όμως το κοινό, που θα κρίνει τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση ενώ η παρακολούθησή της θα γίνεται και μέσω διαδίκτυου (live streaming).



Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν σέβεται τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες. Περίπου 2.500 χρόνια αργότερα -σήμερα- διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές και νομικοί από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. συγκεντρώνονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για να επαναλάβουν την ιστορική δίκη του Σωκράτη. Oι δύο πλευρές (κατήγοροι και υπερασπιστές) θα επιχειρήσουν μία επαναπροσέγγιση στην συμβολή του Σωκράτη στο πεδίο της φιλοσοφίας αφενός και αφετέρου στη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Βασισμένη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες αλλά συγχρόνως προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων, η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων.

Α. Πάνελ δικαστών:
(1) Λόρδος Richard Aikens, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
(2) Sophie-Caroline De Margerie, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γαλλία)
(3) Pierre Delvolvé, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
(4) Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου (Ελβετία) Δρ Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Ελβετία)
(5) Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
(6) Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής (Ελλάδα)
(7) Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα)
(8) Σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
(9) François Terré, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
(10) Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία)

Β. Υπέρ Αθηναίων:
(1) Ηλίας Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (Ελλάδα)
(2) Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)

Γ. Υπέρ Σωκράτους:
(1) Michael Beloff, δικηγόρος (Μεγάλη Βρετανία)
(2) Patrick Simon, δικηγόρος (Γαλλία)


http://tech.in.gr
http://www.tovima.gr/

Thursday, May 24, 2012

Tuesday, May 22, 2012

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό!!!

           
Σκέφτομαι πολύ τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις τώρα. Τις Πανελλαδικές εννοώ... Περνάνε ένα δύσκολο, σκοτεινό τούνελ.
Μα μετά θα ... βγουν στο φως!
Τους αφιερώνω, λοιπόν, μ' όλη μου την καρδιά το τραγουδάκι αυτό!!!!

Ο,ΤΙ ΔΕ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Όταν κανείς δε σου χτυπά
κι ούτε κανείς σου απαντά
μη μου τρομάζεις.
Όταν σου πάνε όλα στραβά
στον έρωτα και στα χαρτιά
να το γιορτάζεις.

Γιατί ό,τι δε σε σκοτώνει
σε κάνει πιο δυνατό.
Ό,τι δε σε σκοτώνει
σε κάνει πιο ζωντανό.
Οοο πιο ζωντανό.
Οοο πιο δυνατό.

Όλα θα αλλάξουνε ξανά
και θα κερδίσεις τη ζαριά
με τη σειρά σου.
Μια ρόδα είναι και γυρνά
και ξαναπαίρνουνε φωτιά τα όνειρά σου!!!

Γιατί ό,τι δε σε σκοτώνει
σε κάνει πιο δυνατό.
Ό,τι δε σε σκοτώνει
σε κάνει πιο ζωντανό.
Οοο πιο ζωντανό.
Οοο πιο δυνατό.

Έξω εκεί στην ερημιά
έμαθες χίλια μυστικά
να τα φυλάξεις.
Έπεσες τόσο χαμηλά
για να πατήσεις πιο γερά
και να πετάξεις!!!

Γιατί ό,τι δε σε σκοτώνει
σε κάνει πιο δυνατό.
Ό,τι δε σε σκοτώνει
σε κάνει πιο ζωντανό.
Οοο πιο ζωντανό.
Οοο πιο δυνατό.
Μουσική, στίχοι, τραγούδι:  Νίκος Πορτοκάλογλου,
                                            αγαπημένος ροκάς!

Sunday, May 20, 2012

O δρόμος της δημιουργίας...


Ο δρόμος της δημιουργίας οποιαδήποτε μορφή και αν παίρνει, είναι δύσκολος, μοναχικός κατά βάθος και σίγουρα πολύ απαιτητικός. Αν σκεφτούμε μόνο ότι μεγαλώνουμε με την προσταγή “πρώτα να μπορείς να βγάζεις το ψωμί σου και μετά ό,τι άλλο σ’ενδιαφέρει” τότε αποτελεί άθλο πραγματικό το να ξεφορτωθεί κανείς αυτές τις ιδέες και να γίνει δημιουργικός άνθρωπος όπως επιθυμεί.
Μικρές και απλές συμβουλές μπορούν όμως να αποβούν χρήσιμες και να μας βάλουν στο σωστό δρόμο.


#1
Κάντε μια λίστα (πώς λέμε εμείς... βροχή ιδεών;)

#2
Κουβαλάτε παντού μαζί σας ένα σημειωματάριο (και το ημερολόγιο κάνει)

#3
Δοκιμάστε το ελεύθερο γράψιμο (έχει γούστο, το είδαμε εδώ και εδώ)

#4
Απομακρυνθείτε από το κομπιούτερ (...σωστό!)

#5
Σταματήστε να αυτομαστιγώνεστε

#6
Κάντε διαλείμματα

#7
Τραγουδήστε στο μπάνιο σας (πες τα μεγάλε!!!!)

#8
Πιείτε καφέ ( ή φρεσκοστιμμένο χυμό, κατά τη γνώμη μου)

#9
Ακούστε καινούργια μουσική (Ναιιιιιιιιιιιιι!!!!!)

#10
Φανείτε ανοιχτός σε νέα πράγματα

#11
Βρεθείτε ανάμεσα σε δημιουργικούς ανθρώπους (το ξέραμε)

#12
Αναζητείστε ανταπόκριση (επιδοκιμασία ή εποικοδομητική κριτική) από τους άλλους
(και αυτό μας το έχουν πει)

#13
Συνεργαστείτε (εμ... μπρίκια κολλάμε στα project, δηλαδή;)

#14
Μην τα παρατάτε
(εκτός αν είστε πολύ μπροστά και το ακροατήριό σας δεν είναι έτοιμο να σας ακούσει…)

#15
Εξασκηθείτε

#16
Επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη
(με τα λάθη μαθαίνουμε και εμβαθύνουμε πραγματικά σε ό,τι κάνουμε)

#17
Πηγαίνετε κάπου που δεν έχετε ξαναπάει (με άλλα λόγια αλλάξτε πού και πού παραστάσεις)

#19
Να ξεκουράζεστε (το έχουν πει και άλλοι)

#20
Στην αντίθεση ρίσκο εναντίον ασφάλειας επιλέξτε το ρίσκο 
 (με οργάνωση, πρόβλεψη καταστάσεων που επιτρέπουν όμως και λίγο χάος…) (Πες τα!!!)

#21
Σπάστε τους κανόνες (είναι φτιαγμένοι για να μας εξυπηρετούν και όχι το αντίστροφο) (Σωστός!!!)

#22
Μην πιέζετε τις καταστάσεις
(με άγχος δεν καταφέρνεις τίποτα)

#23
Κάθε μέρα, διαβάστε μια σελίδα από το λεξικό   
(Άλα της... φιλόλογος είναι αυτός που το 'γραψε;)

#24
δημιουργήστε ένα πλαίσιο εργασίας

#25
μην θέλετε να είστε το τέλειο για κάποιον

#26
Έχετε μια ιδέα; Γράψτε την!!!   (Έτσι... Περιμένω ιδέες...)

#27
Κρατάτε καθαρό τον χώρο όπου εργάζεστε  
(σπόντα για την αίθουσα τεχνολογίας, μετά τα βαψίματα της ομάδας Α14;)

#28
να διασκεδάζετε
(για δείτε αυτό το άρθρο)

#29
να ολοκληρώνετε κάτι ή κάποιον από τους στόχους
περί κωλυσιεργίας λέγαμε τις προάλλες).

(Τα δικά μου σχόλια είναι με πλάγια γράμματα)

Αυτά σκέφτηκε η γιαπωνέζικη γραφιστική εταιρεία TO-FU.

Δείτε και το βιντεάκι στo link της πηγής, που ακολουθεί.
Πηγή: People and ideas

Friday, May 18, 2012

Τα σύνορα της Ευρώπης σε τρία λεπτά

Δείτε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται η ιστορία της Ευρώπης από το 1000 μ.Χ έως σήμερα σε τρία μόλις λεπτά.

http://www.dailymotion.com/video/xqvyj8_european-time-lapse-map_news?start=2


Τα σύνορα της Ευρωπαϊκής ιστορίας σε τρία λεπτά!  και όμως είναι δυνατόν. Χιλιάδες φορές έχουν αλλάξει τα σύνορα στη Ευρώπη. Πόλεμοι, συμμαχίες, βασίλεια, φέουδα, Θρησκευτικοί  πόλεμοι, επαναστάσεις, δημοκρατία...
Στο βίντεο που ακολουθεί και έχει κάνει το γύρω του διαδικτύου μπορούμε να δούμε πόσες φορές έχουν αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη από το 1000 μ.Χ έως το 2003 μ.Χ
Για την υλοποίησή του χρησιμοποιήθηκε software από τον Ιστορικό Ατλα της Centennia.
Η μουσική είναι του του Hans Zimmer από το  Inception score. :)


Thursday, May 17, 2012

Μια ωραία προσπάθεια για τα παιδιά στη Γουατεμάλα!


Στα πλαίσια της παρουσίασης προσώπων που έχουν κάτι να μας πουν, επιλέγω τον κύριο αυτόν που προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά της Γουατεμάλα.
 Λέγεται Ηλίας Πούλιας και είναι επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Γουατεμάλα.

Διαβάστε για τις προσπάθειές του.

«Βλέπεις σ' αυτά τα παιδιά τις δυνατότητες
και βλέπεις πως  
το μόνο που τους λείπει είναι τα μέσα
να τις αξιοποιήσουν.


Πρόκειται για παιδιά που ζουν σε εκπληκτικά δύσκολες καταστάσεις, όπου η έννοια της οικογένειας είναι πολύ διαφορετική απ' αυτήν που έχουμε οι περισσότεροι κατά νου» τονίζει ο κ. Πούλιας, ο οποίος ήταν κι ένας από τους ομιλητές του φετινού TEDxThessaloniki.
Μαζί με τον αδελφό του, μετέτρεψαν την αίθουσα συνεδριάσεων του γραφείου τους σε τάξη, «επιστράτευσαν» μία δασκάλα για να βοηθάει τα παιδιά στα μαθήματα, αλλά και να τους μεταλαμπαδεύει αρχές, αξίες και συμπεριφορές που ίσως δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να βιώσουν στο άμεσο περιβάλλον τους.
«Θέλαμε να τους δείξουμε μία άλλη εικόνα της ζωής και παράλληλα τους μαθαίνουμε πράγματα που δεν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν στο σχολείο, όπως το πώς να χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας. Δουλεύουμε πάνω σε μία βάση ανάπτυξης πολλαπλών δεξιοτήτων» εξηγεί ο κ. Πούλιας, ο οποίος εκτελεί και χρέη επίτιμου προξένου της Ελλάδας στη Γουατεμάλα.
«Είναι τόσο εύκολο να κάνεις τη διαφορά στη ζωή ενός μικρού παιδιού. Το μόνο που χρειάζονται είναι ο χρόνος σου... Τα παιδιά αποζητούν την αξία που τους προσφέρεις. Οι ίδιοι απορρίπτουν από μόνοι τους ορισμένα φαινόμενα στο ίδιο τους το περιβάλλον και θέλουν να γνωρίσουν και το άλλο πρόσωπο της ζωής» προσθέτει.
Ο Ηλίας Πούλιας παροτρύνει τα παιδιά να ονειρεύονται και υπόσχεται πως αυτός θα είναι πλάι τους και θα τους στηρίζει. Σήμερα, ήδη 23 παιδιά απολαμβάνουν τη μέριμνα και τη φροντίδα του «Fοundacion Poulias», που μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους του ως 60 άτομα. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά διεκδικούν το δικό τους «δικαίωμα στο χαμόγελο», μεγαλώνει και η ανάγκη στήριξης αυτής της προσπάθειας και από άλλους φορείς.
Ήδη, ο Ηλίας Πούλιας έχει αποταθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για βοήθεια, έχοντας εισπράξει θετική αντιμετώπιση από τους ιθύνοντες, ενώ προωθείται και η αξιοποίηση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινότητα αυτών που νοιάζονται και θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά αυτά.
«Μόλις 10 € το μήνα είναι αρκετά για να εξασφαλίσει, για μία εβδομάδα, ένα γεύμα τη μέρα για ένα παιδί στη Γουατεμάλα» μας λέει ο κ. Πούλιας και μας αποχαιρετά με μία προτροπή: να εξερευνήσουμε τη Γουατεμάλα, μία χώρα «με φύση τρομερή, γλυκό κόσμο, όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει την άλλη πλευρά της ζωής».
http://www.goodchannel.gr
Πηγή: Καλά Νέα

Wednesday, May 16, 2012

Αλυσίδα αγάπης - "One Day"

  Δείτε κι αυτό.

Σ' ευχαριστώ, μητέρα!

                                                            
Το βιντεάκι αυτό, αν και είναι διαφήμιση, έχει κάποιο βαθύτερο νόημα.
Είναι, ας πούμε, στοχαστικό... εντάξει, ίσως και λίγο γλυκερό.
Εμένα, όμως, μου άρεσε.
Δείτε το.
Και μετά... πηγαίνετε να φιλήσετε τις μητέρες σας (είτε είστε Ολυμπιονίκες... είτε όχι)!

Tuesday, May 15, 2012

Παιχνίδι με αυτοκόλλητα... για διακόσμηση!

Τα «παιδία παίζει» με αυτοκόλλητα και… οι γονείς τρελαίνονται!

Αυτήν ακριβώς την απορία φαίνεται πως είχε και ο καλλιτέχνης Yayoi Kusama, την οποία αποφάσισε να «λύσει» σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης του Μπισμέιν στην Αυστραλία. Με ποιο τρόπο; Πολύ απλά διαμόρφωσε ένα οικιακό περιβάλλον με έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, όλα βαμμένα λευκά, το οποίο θα χρησίμευε ως ιδιόμορφος καμβάς.
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;
Στη συνέχεια συγκέντρωσε τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου και τους έδωσε εκατοντάδες πολύχρωμα αυτοκόλλητα, παρακινώντας τους να «μεταμορφώσουν» το χώρο όπως εκείνοι επιθυμούσαν, τοποθετώντας τα στικ όπου ήθελαν! Εννοείται ότι άφησε τα παιδιά μόνα τους, χωρίς επιτήρηση και τους έδωσε πλήρη ελλευθερία έκφρασης. Και αυτό συνεχίστηκε για δύο ολόκληρες εβδομάδες…
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;
Αυτό ήταν! Το δωμάτιο γέμισε χρώμα, οι τοίχοι «πλημμύρισαν» με σχέδια και τα έπιπλα έγιναν… αγνώριστα! Οι μικροί καλλιτέχνες ευχαριστήθηκαν την ενασχόλησή τους με την ιδιαίτερη αυτή μορφή τέχνης, αφού μπόρεσαν να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες χωρίς το φόβο να ακούσουν κάποιο «Μη» από τους γονείς τους!
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;
Επιπλέον, ολόκληρη η δημιουργία τους έλαβε τον τίτλο «The Obliteration Room» και αποτελεί μια εντυπωσιακή εγκατάσταση στους χώρους της Πινακοθήκης, την οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν μέχρι τις 12 Μαρτίου.
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;
Αν τώρα και εσείς επιθυμείτε να αλλάξετε το ύφος ή τα χρώματα στο σπίτι σας, μη διστάζετε! Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να το κάνουν και σίγουρα θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα! Άλλωστε όταν «τα παιδία παίζει», το σύμπαν… σιωπά!
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;
perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται;

perierga.gr - Γιατί όταν "τα παιδία παίζει" οι γονείς τρελαίνονται; 
Πηγή: Perierga.gr

Monday, May 14, 2012

Διαγωνισμός αφίσας ή βίντεο για ενδοσχολική βία! Λάβετε μέρος!

Βρήκα αυτή την ανακοίνωση και σκέφτηκα ότι
 ίσως κάποια παιδιά θα ήθελαν να συμμετάσχουν.
(Βέβαια είναι λίγος ο χρόνος, αλλά αν υπάρχει έμπνευση... θα τα προλάβετε)...
 
                   Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αφίσας και Βίντεο με θέμα 
«Ενδοσχολική βία
Συμβιώνοντας στο Σχολείο»

H Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ως ενεργό ιδρυτικό μέλος του «Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο» και σε συνεργασία με το «Δίκτυο» προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τη Δημιουργία Αφίσας ή/και Βίντεο με θέμα «Ενδοσχολική βία- Συμβιώνοντας στο Σχολείο».
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω της ενεργού και δημιουργικής συμμετοχής για τη δημιουργία αφίσας και βίντεο, τα οποία θα αποτελέσουν την εκστρατεία του «Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο» κατά το σχολικό έτος 2012- 2013.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από την Τετάρτη  25 Απριλίου 2012 έως και την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 και απευθύνεται στις εξής κατηγορίες μαθητών: α) μαθητές προσχολικής αγωγής (νηπιαγωγείο) και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικό σχολείο), με στόχο την πρώιμη ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο και β) μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου).
Ειδικότερα, οι μαθητές όλων των σχολείων της χώρας προσκαλούνται: α) να σχεδιάσουν μια αφίσα, αποτυπώνοντας το μήνυμα κατά της ενδοσχολικής βίας ή/και β) να επιμεληθούν τη δημιουργία ενός σύντομου βίντεο, διάρκειας όχι μεγαλύτερης των τριών (3) λεπτών, σχετικά με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού καθώς και τη συμμετοχή σε αυτόν παρέχονται στην Πρόσκληση Συμμετοχής στον διαγωνισμό  που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr) Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 2599 456 και 210 2599 407 ( κα Ι. Γαïτανάρου).
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση των καλύτερων προτάσεων κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, για την οποία θα αναρτηθεί νεότερη ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Παράλληλα,  προβλέπεται η διοργάνωση δράσεων για την προβολή των βραβευθέντων έργων, την εκτύπωση των αφισών που θα βραβευθούν, τη διοργάνωση έκθεσης του συνόλου των αφισών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό καθώς και η ανακήρυξη των νικητών σε Αγγελιαφόρους του μηνύματος που μεταφέρεται στην αφίσα ή το βίντεο κατά της βίας στα σχολεία.
Πηγή:  hellasedu

Saturday, May 12, 2012

ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΝΙΖΕΛΩΝ - ξεχασμένη εκκλησία!

                                                       Ένα μικρό βιντεάκι για το εκκλησάκι που "υιοθέτησαν" οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας, στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών project.
Πραγματικά, αξίζει να ενδιαφερθεί κάποιος αρμόδιος για τη σωτηρία του μνημείου αυτού.

Lord Of The Dance - Feet Of Flames!

                                        Από τους μεταλύτερους showman σίγουρα.
Η μουσική απίστευτη... για να μην πούμε τι κάνουν αυτοί οι χορευτές στην πίστα. Παίζουν μουσική με τα ποδάρια τους.
Αυτή η παράσταση έγραψε ιστορία...
(Αν βαρεθείτε στα τραγουδάκια... περάστε τα με πηδηματάκια στη μπάρα... γιατί αξίζει να δείτε τα διάφορα νούμερα που περιλαμβάνει και το τέλος).

Wednesday, May 9, 2012

Scream! Street art with photos...


Μου έκανε εντύπωση και το μοιράζομαι μαζί σας...



 
Για να είμαι ειλικρινής σκέπτομαι ότι αυτή η ιδέα 
(να κολλάμε φωτογραφίες στους τοίχους) μου αρέσει πολύ για το σχολείο μας... 
Τι λέτε;
Δεν χρειάζεται φυσικα να είναι τόσο μεγάλες οι φωτογραφίες ούτε να ουρλιάζουν.
Εμείς μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε. 
Κάτι έχω στα σκαριά (δηλαδή συγκεχυμένο ακόμα στο μυαλό μου... 
μα με τη βοήθειά σας, μπορεί να πάρει μορφή)...
Θέλω εθελοντές για να φωτογραφηθούν...