Monday, May 7, 2012

Ένας στους τέσσερις χρήστες facebook λέει ψέματα

facebook_1Μπορεί να ακουστεί τρελό, όμως είναι αλήθεια, ότι ένας στους τέσσερις χρήστες του facebook δημοσιεύει ψεύτικα στοιχεία στο προφίλ του, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει τον παιδικό έρωτά του.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 χρήστες της ιστοσελίδας, με τίτλο «Το facebook και η Προστασία σας» εστίασε στον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το site, καθώς και τι συμβαίνει με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται.


Το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε, ότι δίνει ψευδή στοιχεία για να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι στο facebook κάποιος άλλος από αυτόν που είναι στην πραγματική ζωή του, όμως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τα λίγα πραγματικά στοιχεία, που το facebook δεν επιτρέπει στους χρήστες του να «πειράζουν», σημειώνει η έρευνα.

Βέβαια, η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίον κάποιος συνειδητά ψεύδεται στην ιστοσελίδα.

Το να «σπάνε πλάκα», να είναι γνωστοί στον περίγυρό τους με άλλο όνομα από το πραγματικό τους ή να κρύβουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους βάλουν σε μπελάδες είναι μερικοί ακόμη από τους λόγους, που ωθούν μερίδα χρηστών στο διαδικτυακό ψέμα.


www.eportal.gr/news

1 comment:

  1. Έπιασες τώρα ένα θέμα που με πονάει.
    Αχ, αυτό το facebook!

    Μπορεί άλλοι να λένε ψέματα, άλλοι να σπάνε πλάκα, άλλοι να βγάζουν όλη τη ζωή τους στη φόρα, άλλοι να ψάχνουν ερωτικό σύντροφο ή τους παλιούς συμμαθητές τους, άλλοι να πουλάνε προϊόντα κι άλλοι να ψάχνουν υποψήφια θύματα προς εκμετάλλευση...

    Μπορεί, ναι, να ισχύουν όλα αυτά και το γνωρίζουν όλοι... μα η δραματική πλειοψηφία το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση (και δυστυχώς πολύ)...

    Τα likes σε ηλίθιες φωτογραφίες απογειώνονται στα ύψη και το επίπεδο επικοινωνίας κατακρημνίζεται στα τάρταρα...
    Δεν κερδίζουν οι ανθρώπινες σχέσεις από αυτό το είδος κολακείας που κυριαρχεί εκεί μέσα...

    Για δυο κυρίως λόγους δεν κάνω λογαριασμό fb:
    α) το χάσιμο χρόνου και
    β) την αβάσταχτη ελαφρότητά του (στην πλειοψηφία των χρηστών), τις χαζές φωτογραφίες και τα άπειρα σαχλά σχόλια που κάνουν ακόμα και οι πιο σοβαροί...
    Προτιμώ να μην τα βλέπω.
    Θέλω να γνωρίζω τους ανθρώπους διά ζώσης, να τους ανακαλύπτω σιγά σιγά και να μην εισβάλλω στα άδυτα της προσωπικής τους ζωής και άθελά μου να τους κριτικάρω.
    Μου φαίνεται λίγο σαν "κλειδαρότρυπα", με τη διαφορά ότι αυτοί που είναι μέσα γνωρίζουν ότι τους βλέπουν.
    Κι αυτό μου φαίνεται ακόμη χειρότερο...

    Δεν δαιμονοποιώ φυσικά το fb. Όπως σε όλα, έτσι και σ' αυτό μπορεί να υπάρξει υγιής χρήση. Θέλει, όμως, κότσια... και δεν είναι φτιαγμένο (από τη φύση του) για ειλικρινή ή βαθιά επικοινωνία.
    Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι έτσι, εντάξει. Μα... γίνεται;

    Ως αντίδραση, λοιπόν, στο ότι συνήθως βλάπτει τους συμμετέχοντες (ειδικά τους νέους, που δεν έχουν ακόμα σοβαρές πνευματικές αντιστάσεις) απέχω.

    Και συγχαίρω όσους καταφέρνουν να απαγκιστρωθούν από αυτό!

    ReplyDelete