Monday, April 2, 2012

ΝΕΥΤΩΝΑΣ

       Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1643 και πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1727.

    Ο Νεύτωνας ήταν Άγγλος φυσικός,μαθηματικός,αστρονόμος,φιλόσοφος,αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται ο πατέρας της κλασικής φυσικής καθώς ξεκίνησε από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών και κατέληξε στην διατύπωση των τριών νόμων τις κίνησης και του περισπούδαστου <<νόμου της βαρύτητας>>.Ακόμα ,έκανε μελέτες ,μεγάλης ιστορικής αξίας, σχετικά με την φύση του φωτός και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θεμελείωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.
   Ο Νεύτωνας σπούδασε στο πανεπιστήμιο του  Cambridge στην Αγγλία. Εισάγεται στις 5 Ιουνίου του 1661 και το 1665 παίρνει το πρώτο του πτυχίο. Παράλληλα, η παιδεία που λαμβάνει στο Cambridge ,αν και βασίζεται κυρίως στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία ,σε συνδυασμό με το ανήσυχο εφηβικό του πνεύμα, τον ώθησε να ασχοληθεί ,εκτός από το διάβασμα ,και με την ευρεσιτεχνία δηλαδή την εφεύρεση ενός νέου τεχνικού μέσου. Είχε κατασκευάσει πολλά τεχνικά μέσα , όπως ηλιακά ρολόγια και μάλιστα είχε καταφέρει να σηκώσει ένα χαρταετό στον οποίο είχε εφαρμόσει ένα αναμμένο φανάρι ,γεγονός που λέγεται ότι τρομοκράτησε τους ανθρώπους της περιοχής του. Οπωσδήποτε τέτοιου είδους δραστηριότητες μαρτυρούσαν την ερευνητική διάθεση του.
    Επίσης ,με την θεωρία της παγκόσμιας έλξης ,ο Νεύτωνας αντιμετώπισε θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούσαν την φυσική για καιρό , προσφέροντας μια σαφή , κοσμολογική αντίληψη που γρήγορα υπερίσχυσε της αντίστοιχης που επικρατούσε τότε. Επιπλέον, συνείσφερε με ουσιαστικό τρόπο στην οπτική και συγκεκριμένα στη θεωρία χρωμάτων ,όπου απέδειξε πειραματικά ότι το ηλιακό φως αποτελείται από επιμέρους χρώματα ,παρέχοντας την πιο εναργή θεωρία του 17ου αιώνα στον κλάδο αυτό.
     Τέλος, ο Νεύτωνας ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που συνέβαλε σημαντικά στον χώρο των φυσικών επιστημών.   

Πηγή γι' αυτό το άρθρο: wikipedia.

1 comment:

  1. Προκόπη,
    σε καλωσορίζω θερμά στην παρέα του ιστολογίου μας!
    Χαίρομαι πολύ γιατί το κείμενο είναι δικό σου και αναφέρεις και την πηγή.
    Μπαίνουμε σιγά σιγά σε σωστό δρόμο στην έρευνα, έτσι;
    Γεια σου, χαρά σου, αητέ!!

    ReplyDelete