Saturday, February 18, 2012

Κλοπή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...


Στόχος... το αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας!


Ληστές χτύπησαν στις 7.30 το πρωί της Παρασκευής ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι δύο δράστες εισέβαλαν με μάσκες κρατώντας καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα από την οποία ζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν υπήρχαν όμως στο Μουσείο.
Στη συνέχεια, αφού την έδεσαν και τη φίμωσαν έσπασαν τις προθήκες και έφυγαν αφού πήραν όσα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν να μεταφέρουν.
Οι δράστες αφαίρεσαν από πέντε προθήκες του Μουσείου περίπου 65 μικρά χάλκινα και πήλινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι, που απεικονίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.


Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η απαράδεκτη πολιτική της εφεδρείας και της μείωσης προσωπικού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων παραδίδει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας στα χέρια αδίστακτων ληστών και οπλοφόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων».

Αναφέρει επίσης ότι είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού ως απόρροια των μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές.

«Οι αρχαιοφύλακες εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους τη στιγμή που είναι γνωστό ότι 
ένας φύλακας ίσον κανένας φύλακας. 
Δυστυχώς η θέση της Ομοσπονδίας για εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού από το μέτρο της εφεδρείας και των περικοπών των θέσεων δεν εισακούστηκαν εγκαίρως και έρχεται αυτό το τραγικό περιστατικό να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς».


Θυμίζει δε στην κ. Μέρκελ ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες Γερμανοί αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της παραχώρησης και συνεργασίας που έχει το ελληνικό κράτος με τις ξένες αρχαιολογικές σχολές, τονίζοντας ότι η συνέχιση της πιεστικής της πολιτικής οδηγεί στην απώλεια και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και καταλήγει λέγοντας ότι η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ απαιτεί άμεσα τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την κάλυψη και στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων στο υπουργείο και την εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού
από την πολιτική της εφεδρείας και των απολύσεων.
 Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:  Τα Νέα

Αρχαιολόγοι χαρακτήριζαν ως περίεργη την κλοπή καθώς είναι καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν και είναι δύσκολο να διακινηθούν στην «μαύρη αγορά». Ωστόσο εκτιμάται πως οι δράστες θα βρουν τρόπο να τα πουλήσουν σε όσους ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν και αναζητούν υποψήφιους αγοραστές στο κύκλο των συλλεκτών.
Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο: Vimagazino
 

Πατώντας στο ακόλουθο link μπορείτε αν θέλετε να ξεφυλλίσετε έναν οδηγό
του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας


Είναι λυπηρό.
Γιατί να είναι τόσο εύκολοι στόχοι τα Μουσεία μας;
Γιατί τόσο λίγοι φύλακες;
Αν έχουμε έναν θησαυρό να φυλάξουμε,
αυτός είναι ο πολιτισμός μας.
Κι εκεί δίνονται πάντα τα λιγότερα χρήματα...

2 comments:

  1. Αυτό που συνέβη είναι τουλάχιστον θλιβερό.Οι Έλληνες οφείλουμε να αντιληφθούμε τον τεράστιο πολιτισμό μας και να τον προστατεύσουμε.Είναι αδύνατο μια τέτοια χώρα η οποία έχει μεταδώσει τα φώτα της σε τόσους λαούς να γελοιοποιείται έτσι.Ας καταλάβουμε επιτέλους τη ΔΥΝΑΜΗ μας.....

    ReplyDelete